Išči po točkah

Začetek:Ravni Dol

Konec: Gradiček

Čas hoje: 0 minut Zahtevnost: Lahka pot

Opis

Pri Žingerju nadaljujemo TV po kolovozu, ki pelje med njivami proti v. do gozda. Na razpotju pri gozdu zavijemo po levem starem kolovozu, ki se spušča po gozdnatem kraškem pobočju proti dolini. Na prvem razpotju nadaljujemo spust po levem kolovozu, ki preide v stezo, ta pa se spet priključi gozdnemu kolovozu, po katerem se spustimo na široko cesto Krka–Grosuplje. Do ceste smo hodili 15 min. Prečkamo cesto in se po listnatem gozdu zložno spuščamo še naprej. Na levi strani steze opazimo zanimiv, skledasto oblikovan kamen z deževnico. Kmalu smo na majhnem travniku, potem pa gremo po desnem robu do gozdička in po kamnitem kolovozu ob spodnjem robu travnika v Gradiček. Pri hiši št. 3 zavijemo po asfaltirani cesti na levo proti izviru Krke. Iz Ravnega Dola je 30 min.

Krka izvira pod strmo polkrožno steno kot značilen kraški izvir. Tam je tudi vhod v približno 250 m dolgo Krško jamo, v kateri so našli ostanke iz mlajše kamene dobe. Ob koncu rova je 50 m dolgo jezero, v katerega pritekajo predvsem vode z Radenskega polja. Jama je odprta za ogled, razen ob izdatnih padavinah, ob katerih voda bruha tudi iz jame. Po pripovedi pisatelja Josipa Jurčiča v povesti Jurij Kozjak so se domačini zatekali v jamo ob turških vpadih.

Na domačiji Staneta Podržaja, Gradiček 4, telefon: 01/780 60 68, se ukvarjajo tudi s kmečkim turizmom, na turistični domačiji Matjaža Podržaja, p. d. pri Hočevarju, Gradiček 6, telefon: 01/780 66 66, pa lahko dobimo informacije o izviru in jami, kupimo razglednice in pijačo, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa postrežejo tudi s hladno domačo hrano.