Išči po točkah

Informacije o kraju

Tel: 041 863986

Koča na Kokoši (670m) stoji na vzpetini imenovani JIRMANEC, ki se razteza nad turistično znano Lipico, največjo slovensko vasjo Lokev in najstarejšo turistično jamo v Evropi, Vilenico. Koča nosi ime po vrhu Kokoš (674m), ki je od koče oddaljen dobrih 5 minut. V bližini koče in pod pobočjem Jirmanec zasledimo dva mejna kamna, ki sta ostanek nekdanje fevdalne zemljiške delitve posesti na Krasu. Le 30 minut JV od koče se nahaja vrh Veliko Gradišče, ki je s svojimi 741m najvišji vrh Tržaško – Komenskega Matičnega Krasa. Na JZ pobočju je nekoč stalo gradišče, ki je bilo porušeno v 5. stoletju.

Koča je odprta vsak petek popoldan, ob sobotah, nedeljah in praznikih. Po predhodnem dogovoru pa tudi v drugih dneh.

Razgledi:

Koča na Kokoši je odlično razgledišče, saj v jasnih dneh lahko opazujemo Triglav s sosednjimi vrhovi, Dolomite, kraške vrhove (Nanos, Vremščico, Slavnik), ter obalo z zaledjem in bližnjimi mesti (Koper, Izola, Piran, Trst, Videm, in celo Benetke). Obisk koče je prijetno doživetje, ki ga lahko združimo z ogledom drugih znamenitosti Sežanskega Krasa od Sežane, Lokve, Lipice in nenazadnje tudi Škocjanskih jam.

Dostop:

Mejni prehod Lipica – Koča na Kokoši (1.30 h);

Kobilarna Lipica – Škibini – Koča na Kokoši (1.30 h);

Vas Lokev – Koča na Kokoši (1.30 h);

Lokev – Prelože – izvir Vroče – Veliko Gradišče – Koča na Kokoši (2.30 h):

Jama Vilenica – mimo Lipice – Škibini – Koča na Kokoši (2 h);

Možen je tudi dostop s Krvavega Potoka – vasi Vrhpolje – Sv. Tomaž, nato se pot združi z Evropsko peš potjo VIA ALPINA do Koče na Kokoši (2.30 – 3 h)

Nadaljnje informacije:

Povezava
(0 odsekov)
Nahrbtnik zaenkrat ne vsebuje odsekov.
Kliknite Dodaj v nahrbtnik pri povezanih odsekih pri točkah za dodajanje v nahrbtnik. Video prikaz
Sloji
TočkeOdsekiFotografijePlaninske kočePlaninske potiPlastnicePanoramske kamere