Opis trase

Podrobnosti poti

Po letu 1998, ko je bil napisan vodnik Slovenska planinska pot, je bila pot spremenjena. Stara pot, ki je imela 69 kontrolnih točk in je šla preko Turske gore in je na zemljevidu označena pikčasto.

Zdaj ima pot 75 kontrolnih točk in spremenjen potek poti med Kamniško kočo na Kamniškem sedlu in Skuto, teče preko Frischaufovega doma na Okrešlju, Kranjske koče na Ledinah in Koroške Rinke. Žal za te odseke nimamo opisa poti.

Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo naravnost čez travnik v smeri Češke in Kranjske koče (levo Kamniško sedlo). Pot naprej preči hudournik in se nato vzpenja ob grušču rahlo navzgor. Kmalu pridemo na naslednje razpotje, kjer se levo odcepi pot na Turški žleb in k spominskemu obeležju do katerega je le nekaj deset korakov hoje. Nadaljujemo naravnost po vedno ožji dolini. Pot se začne strmeje vzpenjati in nas pripelje pod stene Mrzle gore. Pot naprej se nadaljuje po levi strani hudournika, po zmerno strmem travnatem pobočju, ki je delno poraslo z rušjem. Pot naprej preide na levo stran pod melišča Štajerske Rinke. V prečnem vzponu nas pot pripelje pod stene, kjer je nevarnost padajočega kamenja. Sledi krajši strm skok, nato pa se pot usmeri nekoliko desno na travnata pobočja, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo naravnost, desno pa se odcepi pot na Mrzlo goro. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se usmerimo levo na zelo zahtevno pot za oznakami Križ (naravnost pelje pot proti Savinjskemu sedlu). Od križišča se pot vzpne po melišču in nas pripelje do vstopa v plezalni del poti. Pot se nato vzpne po rahlo gruščnatem pobočju nato pa zavije rahlo v desno in ob jeklenici in s pomočjo nekaj skob v rahlem vzponu preči strma pobočja. Pot se nato obrne nekoliko v levo in se s pomočjo jeklenic in klinov vzpne po lepem prehodu in nato še nekajkrat ob jeklenici preči zelo strma pobočja. Pot nas nato pripelje do strme grape po kateri se najprej navpično vzpnemo po skobah nato pa nadaljujemo ob jeklenici strmo navzgor. Pot se nato še nekajkrat strmo vzpne ob strmih grapah, nato pa nas pripelje do škrbine, kjer se nam odpre pogled proti Ledinam. S škrbine se spustimo ob jeklenici po gruščnatem terenu ter pridemo do razpotja. Usmerimo se levo za oznakami Rinke, desno pa vodi pot proti Ledinam. Vir hribi.net.

MANJKA DEL OPISA


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti