Opis trase

Podrobnosti poti

Od Furlanovega zavetišča gremo na cesto nad hišo in po njej proti vzhodu. Kmalu za Abramom je nekaj počitniških hišic in na desni velika kmetija, okrog nje pa obsežni planinski pašniki s kotanjami, v katerih so male njive. Cesta se zložno vzpenja po robu travnate planote, potem pa zavije v gozd. Po 10 min smo na cestnem križišču; SPP vodi naravnost in nekoliko navkreber. Kmalu pridemo iz gozda na obširne travnate planote nanoškega Ravnika, ki segajo vse do Pleše. Pred nami in na levi se pne niz vrhov, poraščenih z gozdom; najvišji je Suhi vrh (1313 m). Na j. strani se vleče rob planote Rebrnice, ki strmo pada proti glavni cesti med Podnanosom in Razdrtim; zadaj vidimo Senožeške hribe, Senožeče in Vremščico. Po 20 min od zavetišča zapustimo cesto; po poti na levo se dvignemo na rob nad cesto, potem pa gremo prek prostranih senožeti in pašnikov naravnost proti vrhovom, ki jih vidimo pred seboj. Tod raste pestra in zanimiva planinska flora, med drugim bratinski košutnik in progasti kobul. Najlepše cvetje najdemo meseca junija. Pot se zložno dviga in spušča po valoviti planoti, tudi mimo kraških kotanj in kamnitih čokov je lepo speljana. Po 15 min se planota zoži med grebenom na desni in travnatim hribom Hribač (1056 m) na levi; pot pelje nad ozko dolinico, poraslo z leskovjem, potem po mešanem gozdičku in po nekaj minutah je pred nami drugi travnati Hribač (1086 m), proti kateremu se počasi dvigamo. Kmalu pridemo do gozdne ceste med obema Hribačema; po njej gremo nekaj korakov na desno navzdol do odcepa slabega kolovoza na levo, kjer nam opozorilo ob cesti pove, da je to pot proti Vojkovi koči. Od Abrama 50 minut.

Po nekaj korakih strmine po leskovju pride kolovoz na plano; po travnatem pobočju se zložno dviga proti sedlu med j. in s. robom in proti gozdu. Gremo po kolovozu naravnost v mešani gozd in po njem navzgor proti robu, ki ga že slutimo pred seboj. lz gozda pridemo na širok travnat preval Lanišče, odkoder zagledamo pred seboj Grmado (1207 m), ki je na s. strani gozdnata, po j. travnatem pobočju pa se vijuga cesta proti Vojkovi koči, zadaj za Grmado pa se kaže vrh Pleše z RTV stolpom. Tudi od tod imamo lep pogled na Senožeške hribe, Senožeče, Vremščico, Brkine, Divačo in proti z. na Kras. Od gozdne ceste na Lanišče smo hodili 30 minut.

Po slabem kolovozu se po j. travnati strani spustimo do bližnje ceste Podnanos—Vojkova koča. Proti z. se odpre izredno lep pogled na Vipavsko dolino, Vipavske hribe in proti Krasu. Prekoračimo cesto in nadaljujemo po poti čez dolinico proti gozdu in po njem do gozdne vlake, potem zložno navzgor. Vlaka postane lepa gozdna pot, ki nas popelje navkreber do ceste proti Vojkovi koči. Z Lanišče, 20 minut.

Nadaljujemo po cesti, ki se zložno vzpenja po s. strani travnatega in skalnatega vrha Grmada, do bližnjega odcepa gozdne poti - bližnjice na desno; po njej pridemo po nekaj minutah na senožet, kjer se spet vrnemo na cesto. Po cesti spet nekaj minut do poti - bližnjice, ki nas popelje na levo po bukovem gozdu. Z male jase zagledamo mogočni RTV stolp na Pleši. Še malo skozi gozd in že smo na planoti z Vojkovo kočo na Nanosu.

Od Furlanovega zavetišča pri Abramu do Vojkove koče na Nanosu je 2 h.


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti