Opis trase

Podrobnosti poti

V dolini potoka Slanice se naši TV pridruži E-6. Od doma jo uberemo po ravnem kolovozu, vendar se začne kmalu spuščati po jv. pobočju Orlovega vrha (1109 m). Strmo pobočje pada proti potoku Slanica. Sprejme nas smrekov gozd. Ko pridemo na plano, zavije kolovoz levo proti bližnji Orlovi domačiji, mi pa gremo po ravnem naravnost v bližnji gozd. Kolovoz se precej strmo spušča po gozdnatem pobočju. Po nekaj minutah zavijemo s kolovoza desno na stezo, ki kmalu postane lepa gozdna pot, na ostrem ovinku pa se priključi regionalni cesti Šoštanj–Črna na Koroškem. Od Andrejevega doma je 20 min. Na drugi strani ovinka se s ceste spustimo na gozdni kolovoz, ki pelje proti Žlebniku. Ves čas hodimo po mešanem gozdu, zdaj navzdol, pa spet kratek čas po ravnem, dokler se po približno 10 min. od ceste ne znajdemo vrh precej strmega klanca. Po 10 min. spusta pridemo na planoto in tam že zagledamo Žlebnikovo domačijo, Šentvid pri Zavodnju 2, na drugem slemenu na v. strani cerkev v Zavodnju in v daljavi Pohorje. Od Andrejevega doma smo hodili 45 min.

Žlebnikova domačija je zapisana v zgodovino NOB. Ko je XIV. divizija po srditih bojih na Paškem Kozjaku in Graški gori prebila sovražni obroč pri Ravnah nad Šoštanjem, se je odpravila proti Belim Vodam in Goltem. Del borcev s kulturniško skupino je počival pri Žlebniku in tam so jih presenetili Nemci. V nenadnem napadu je v tem kraju v bližini rodnega Šoštanja 22. februarja 1944 padel borec NOV, vodja kulturniške skupine XIV. divizije in pesnik Karel Destovnik - Kajuh, star komaj 22 let. Pri domačiji je skromen graniten spomenik v njegov spomin. Po osvoboditvi je bil razglašen za narodnega heroja.

Od spomenika gremo mimo gospodarskega poslopja navzdol po travniku do gozdne ceste v smeri proti pobočju Loma (884 m). Po dveh minutah hoje po cesti zavijemo desno na gozdno stezo, po kateri se v nekaj minutah spustimo v dolinico na j. strani travnika. Nato zavijemo levo v gozd. Pot se precej spušča po ozki grapi med dvema bregovoma, potem pa postane steza, ki se strmo vijuga po pobočju Loma v tesno dolino potoka Slanica. Po 30 min. od Žlebnika stopimo v bližini ruševin nekdanje Turkove domačije na gozdno cesto, ki se pri gostilni Grebenšek odcepi od ceste Šoštanj–Bele Vode proti Slemenu.

Po cesti gremo približno 100 m navzdol in čez mostiček, nato pa zavijemo desno na precej strm gozdni kolovoz. Pri mostičku se ločimo od E-6, saj se ta nadaljuje po dolini. Po dveh minutah si z bližnjico na levo znatno skrajšamo pot. Kmalu smo spet na gozdnem kolovozu, ki je do priključka na cesto Šoštanj–Bele Vode speljan precej ravno na strmem pobočju pod Napočkimi pečmi. Globoko pod nami teče po ozki dolini Slanica, ki ji pravijo tudi Hudi potok. Na levem bregu se vzpenja skalnato pobočje Loma. Na njem je tik nad dolino znana Mornova zijalka, v kateri je prof. Srečko Brodar še pred II. svet. vojno odkril sledove pračloveka iz paleolitika. Po 30 min. iz doline nas tabla ob poti opozori, da smo na ožjem varovanem območju vodnega vira Razpodovnik. Takoj pridemo na travnik, na katerem pred seboj zagledamo domačijo Razpodovnik, levo pa ozko dolino Florjanščice proti Šoštanju in hrib Skorno (721 m) na j. strani doline. Mimo domačije Razpodovnik, ki že sodi v naselje Bele Vode, pridemo na cesto Šoštanj–Bele Vode.

Po asfaltirani cesti gremo mimo posameznih kmetij in več novih hiš navkreber proti središču Belih Vod. Pred nami se dviga hrib Sv. Križ. Po 20 min. smo na razpotju: desna cesta se vzpne proti šoli, cerkvi, gostilni Savinek in naprej proti Slemenu in Smrekovcu, leva z našo TV pa do domačij na slemenu med hriboma Sv. Križ (1051 m) in Visočki vrh (788 m). Asfaltirana cesta se sprva zložno spušča proti potoku Bela voda, potem pa vodi precej ravno po gozdnatem pobočju hriba Sv. Križ. Lep je pogled na Šaleško dolino s termoelektrarno Šoštanj in jezeri, pa tudi naprej proti Paškemu Kozjaku. Če se ozremo nazaj, vidimo, kako velik ovinek smo naredili okoli doline potoka Bela voda. Cesta se zložno vzpne na sleme z domačijo Završnik, potem pa pelje precej ravno proti drugemu slemenu, na katerem je pri Kelnerju kontrolna točka TV. Približno pol ure od razpotja v Belih Vodah se na desno odcepi steza, ki nas v 10 min. popelje navzgor po smrekovem gozdu na travnik in do Kelnerjeve domačije.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti