Opis trase

Podrobnosti poti

Od poštne palače na Slomškovem trgu gremo po Poštni ulici na Glavni trg in čez stari most čez Dravo na Trg revolucije, odtod po Dvoržakovi in Gorkega ulici do dvorane Tabor, potem pa po Radvanjski cesti do Streliške ceste onkraj Pekrskega potoka. Po Streliški cesti zavijemo proti vzhodu do bližnje Poti na okope. Na odcepu je opozorilna tabla, ki nam pove, da se tam začenja Slovenska planinska pot (SPP). Do zadnje AP tik pred priključkom Radvanjske ceste na Streliško cesto se lahko prepeljemo z avtobusom mestnega potniškega prometa št. 6, ki vozi od ŽP do Pohorske vzpenjače.

TV in SPP imata skupno pot do Šumika. SPP je označena z rdeče-belimi Knafelčevimi markacijami in številko 1. S Streliške ceste zavijemo po Poti na okope do zadnje hiše, potem pa gremo po srednji poti mimo električnega daljnovoda v gozd. Po 20 min. zložnega vzpona po gozdu smo na jasi z zaselkom Habakuk, kjer so našli gomilna grobišča iz halštatskega in antičnega obdobja. Kmalu pridemo do table, ki nas opozori, da smo na območju gradišča Poštela (547 m) iz začetka starejše železne dobe v 8. stol. pr. n. št. Gradišče je bilo obdano s kilometer dolgim obrambnim nasipom, ki je ohranjen še dandanes. Odkrili so temelje svetišča in več stavb iz obdobja od 4. stol. pr. n. št. do 4. stol. n. št. Najdene keramične in kovinske predmete hranijo v mariborskem muzeju. V Poštelo se je prebivalstvo zatekalo tudi pred ma¬džarskimi vpadi v zgodnjem srednjem veku.

Na Pošteli je razpotje. Leva pot pelje mimo Hoške koče do Železničarskega doma, TV pa zavije desno v gozd. Po globokih in ponekod precej strmih kolovozih se vzpenjamo najprej po bukovem, potem mešanem in nazadnje iglastem gozdu. Na poti lahko opazujemo kamnine, značilne za vzhodno Pohorje: kristalaste skrilavce, blestnike, sljudovce in gnajse. Po uri vzpona s Poštele pridemo do Lovskega doma Radvanje in do smučišč na Maribor¬skem Pohorju. Odpre se lep razgled na Maribor in njegovo okolico. Tam pridemo na cesto, ki pelje do hotela Bellevue, naša pot pa se nekoliko naprej od smučarske žičnice odcepi na desno in nas po travnatem pobočju, mimo počitniških hišic in domov, pripelje do hotela Bellevue in zgornje postaje Pohorske vzpenjače (1040 m). Od Streliške ceste je 2 h 15 hoda.

Od hotela nadaljujemo hojo po asfaltirani cesti do bližnjega odcepa »Sprehajalne poti« proti Mariborski koči. Pred odcepom je malo pod cesto obnovljena poznogotska cerkev sv. Bolfenka iz začetka 16 stol.; je pomem¬ben kulturni spomenik. V cerkvi je več stalnih razstav. Po »Sprehajalni poti« pridemo do Anžejevega križa, pri katerem zavijemo desno na bližnje Cigelnice (1147 m). Na vrhu je 20 m visok razgledni stolp, ki ga je leta 1990 obnovilo podjetje Pohorska vzpe¬njača. S stolpa vidimo ves pohorski hrbet proti zahodu, Kozjak, Slovenske gorice, Dravsko in Ptujsko polje, Haloze, Boč, Donačko goro, Medvednico, Ivanščico in druge vrhove v Hrvaškem Zagorju; zlasti lep je pogled na Maribor. Na razpotju v bližini razglednega stolpa nadaljujemo po levi poti do bližnjega novega razpotja nad smučiščem Videc; od tam se po levi poti zložno spustimo v naselje počitniških hišic in nato do ceste proti Mariborski koči. Od hotela Bellevue je 50 min. hoje.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti