Opis trase

Podrobnosti poti

V Ledinah se TV začasno poslovi od SPP, ki nadaljuje proti Ledinskemu Razpotju in Idriji, ter od LPP, ki tam zavije proti Žirem. Z njo se poslej ne bomo več srečali.

Nekaj korakov od turistične kmetije zavijemo po ozki asfaltirani cesti desno proti j. robu planote do 5 min. oddaljenega razpotja; nadaljujemo po desni asfaltirani cesti zložno navzgor do bližnjega električnega daljnovoda v bližini nove hiše. Tam nas kažipot usmeri levo na makadamsko cesto, z nje pa takoj po odcepu na pot navzdol ob električnem daljnovodu proti gozdičku. Kmalu smo na travniku, levo na hribčku je domačija. Steza čez travnik nas naravnost ob daljnovodu pripelje do kolovoza, ki se z roba travnika precej strmo spusti med leskovim grmovjem po pobočju nad globoko grapo potoka Pečnik na levi. Kolovoz se zvija navzdol po pobočju z bukovim gozdom proti hiši, ki jo opazimo skozi drevje. Pokaže se tudi Vojskarska planota, za njo pa s. rob Trnovskega gozda. Prečkamo potoček, nad kolovozom je zbiralnik vode, ob kolovozu pa ostanki starega mlina. Tam je bil do 2. svetovne vojne zaselek Pečniški Mlini, sicer del naselja Pečnik, 705 m, 63 preb., na j. robu zakrasele planote j. od Ledin. Ob potoku so obratovali trije mlini. Nekaj korakov naprej je ob kolovozu obnovljena stara hiša, ki ni stalno naseljena. Po nekaj minutah pridemo iz gozda na travnato pobočje in pod električni daljnovod visoke napetosti. Tam stoji naseljena samotna hiša Pot v Trnje 42. Iz Ledin do tja je 45 min.

Od hiše gremo navzdol proti bližnjemu stebru električnega daljnovoda, pri stebru pa po stezi levo na strmo travnato pobočje. V dolini Idrijce lepo vidimo Spodnjo Idrijo. Slaba steza se v zavojih spusti po travniku naravnost navzdol do gozda. Električni daljnovod ostane v bližini na desni strani. Lepša steza se po grebenu med dvema grapama, poraslem z redkim gozdom, zvija proti dolini. Po 15 min. od hiše pridemo na plano in do naslednjega stebra daljnovoda. Nad stebrom se začne kolovoz, po katerem zavijemo desno proti grapi. Spet lep pogled na Spodnjo Idrijo ter na Cerkovni in Kendov vrh nad dolino. Raven kolovoz pelje do hudourniške grape in na drugi strani do hiše Pot v Trnje 38, Spodnja Idrija; od daljnovoda je 15 min. Od hiše nadaljujemo spust po kolovozu desno pod hišo v smrekov gozd. Na bližnjem ostrem ovinku se kolovoz razširi v ozko gozdno cesto. Ta se sprva po gozdnatem, pozneje pa po travnatem pobočju precej strmo v zavojih spušča proti dolini. Na v. strani ozke doline potoka Pečnik vidimo cesto Idrija–Žiri, ki se vijuga nad dolino proti Ledinskemu Razpotju. Ob naši cesti stoji mogočna stara domačija z letnico 1798 na kamnitem portalu, Pot v Trnje 37. Pod hišo je cesta asfaltirana in po njej se spustimo v dolino potoka Pečnik in od tam v Spodnjo Idrijo. Ob cesti so hiše ulice Pot v Trnje, po kateri pridemo do magistralne ceste Kalce–Idrija–Tolmin v središču Spodnje Idrije. Od hiše Pot v Trnje 38 smo hodili 40 min.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti