Opis trase

Podrobnosti poti

Iz starega središča Železnikov na Trnju nadaljuje TV po regionalni cesti proti Škofji Loki. Najprej gremo skozi naselje Škovine, ki se stiska ob cesti med strmim pobočjem na levi in Selško Soro na desni. Na desnem bregu je naselje Rácovnik. Ko se dolina razširi, smo v naselju Otoki s tovarnama DOMEL in NIKO na desni ter obnovljeno šolo in pokritim kopališčem na levi strani ceste. Po 15 min. pridemo v naselje Češnjica, kjer se odcepi asfaltirana cesta v Dražgoše (6 km). Po tej cesti gremo ob potoku Češnjica do vasi Rudno. Levo nad cesto je novo naselje Na Kresu, ki se nadaljuje v obcestno naselje Log; obe sta del Železnikov. Na Kresu sta tudi pošta Železniki in poslovalnica Gorenjske banke.

Ravna cesta po dolini Češnjice, od koder vidimo pred seboj Dražgoše in Dražgoško goro, nas v 30 min. od razpotja v Češnjici pripelje v gručasto vas Rudno, 514 m, 226 preb., na koncu doline pod Dražgoško goro. Rudno je bilo omenjeno že v urbarju iz leta 1291. Prebivalci so se takrat ukvarjali z rudarstvom, od tod tudi ime kraja. V bojih za Dražgoše januarja 1942 so Nemci na Rudnu namestili svojo vojsko in topništvo ter od tod napadali Dražgoše. Spomenik pri gasilskem domu spominja na devet padlih borcev NOV iz tega kraja. V vasi se na levo odcepi cesta prek Rovtarice v Bohinjsko Bistrico (27 km).

Na koncu vasi zavijemo s ceste desno po kolovozu, ki se vzpenja po travnatem pobočju. Po njem pridemo do asfaltirane ceste, po kateri nadaljujemo pot v Dražgoše. Cesta z več ovinki je speljana po pobočju pod Dražgošami in nas pripelje do Doma Cankarjevega bataljona na razglednem pomolu pod vasjo. S poti in od doma je lep pogled na Ratitovec.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti