Opis trase

Podrobnosti poti

Od Koče na Blegošu nadaljuje TV v dolino Selške Sore. Za kočo prestopimo leseno ograjo, pot mimo osamljene smreke pa nas popelje navzdol v gozd. Kmalu smo na razpotju: desna pot po grebenu gre na Črni kal, TV pa precej strmo navzdol do ceste Črni kal–Murove. Do ceste je 10 min. Prečkamo cesto, potem pa nadaljujemo po stezi naravnost navzdol po redkem gozdu, poraščenem z lapuhom, koprivami in drugim rastlinjem. Po 10 min. pridemo v smrekov gozd, hoja postane prijetnejša. Pot se precej strmo spušča po ozki grapi in se po 15 min. priključi gozdni cesti, ki vodi iz Potoka do nekdanje kmetije Blegošar in planine na j. strani Kovka (1274 m). Po gozdni cesti v ozki in precej strmi Matevžkovi grapi pridemo po 15 min. do asfaltirane ceste, ki pelje navzdol v Potok, navzgor pa do kmetije Brlez. Po nekaj minutah se levo odcepi asfaltirana cesta v vasico Zala, TV pa nadaljujemo navzdol ob potoku. Kmalu zagledamo senožeti in prvo domačijo v Potoku. Nekaj korakov naprej se na desno odcepi gozdna cesta na Črni kal (3 km). Od koče do tega razpotja smo hodili uro in 15 min. Po nekaj korakih smo pri veliki hiši Potok 15 oz. pri Matevžku. Na njej je spominska plošča: »V tej hiši je bilo gorenjsko vojno področje od 8. 9. 1944 do 23. 3. 1945. Okupator je hišo požgal 24. 3. 1945.«

Razložena vas Potok, 680–840 m, 67 preb., obsega domačije ob Farjem potoku in samotne kmetije na pobočjih Malega Blegoša (1107 m), Črta (1019 m) in bregovih nad dolino Davče. V začetku 17. stol. je bila tam fužina, vendar jo že Valvasor omenja kot opuščeno. Za fužinarji so se tam naselili slovenski naseljenci. Potok in njegovo širše območje je znano tudi po dogodkih iz obdobja NOB. Skozi to vas je bil prehod iz Gorenjske na Primorsko. Pri Marenkovcu ob cesti v Zalo je bila 12. julija 1943 ustanovljena 7. udarna brigada Franceta Prešerna. 24. marca 1945 so vas požgali Nemci.

Od Matevžka gremo navzdol po asfaltirani cesti. Dolina se nekoliko razširi. Po 15 min. se na levo odcepi stara pot ob Farjem potoku v dolino in nam zelo skrajša hojo po cesti, ki naredi velik ovinek. Takoj pod cesto je zajetje vode iz potoka, pod njim pa stoji opuščen mlin. Po hrbtu med Farjim potokom na levi in Muštrovo grapo na desni se po gozdu v 30 min. spustimo do ceste in mosta čez potok Davča. Pri mostu stoji spomenik padlim borcem NOV iz teh krajev. Takoj za mostom je razpotje: asfaltirana cesta na levo nas pelje do smučarskega centra Črni vrh, v Cerkno in Davčo, po asfaltirani cesti ob Davči navzdol pa v 20 min. pridemo do Davškega mosta, v bližini katerega se Davča izliva v Selško Soro.

Po asfaltirani, zložno se spuščajoči cesti je še 4 km do Železnikov. Dolina je na začetku ozka soteska in v skalah ob cesti je t. i. alpinistični plezalni vrtec. Po 2 km se na Jesenovcu nekoliko razširi; od tam se na desno odcepi asfaltirana cesta, ki ob potoku Zadnja Smoleva vodi na Martinj Vrh, še nekoliko naprej pa je na levo planinska pot na Ratitovec. Prav pri odcepu se potok Plenšak izliva v Selško Soro; ob sotočju je do začetka 20. stol. stala fužina. Naselje Jesenovec je od leta 1966 sestavni del Železnikov. Hiše so čedalje bolj strnjene in po uri hoje smo v Železnikih, v naselju Na Plavžu, kjer je na levi veliko poslopje tovarne Tehtnica.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti