Opis trase

Podrobnosti poti

Od nekdanje logarnice gremo nekaj korakov po cesti do ovinka, tam pa zavijemo po stezi desno na bližnji rob in se strmo spustimo po s. gozdnatem pobočju Špice (1017 m). Po ozki stezi, ki se v ključih vijuga navzdol, moramo premagati 150 m višinske razlike; po 15 min. pridemo na gozdno cesto, ki pripelje iz gozdov na Mokrecu. V bližini priključka steze na cesto je spomenik, na katerem je napisano, da je tam delovala kurirska postaja TV-1a. Ustanovljena je bila januarja 1943, delovala pa je do konca leta 1944, ko je bila razpuščena. Prvi komandir je bil Andrej Flajs - Sočan, na postaji pa je bilo osem kurirjev; prebivali so v baraki, ki so jo zgradili sami. Zveze so vzdrževali s TV-1 na Krimu, TV-10 na območju Iške pod Zavrhom, s terensko organizacijo OF Pijava Gorica in prek nje z Ljubljano.

Po gozdni cesti gremo približno 15 min. zložno navzdol, potem pa zavijemo levo po stezi navzdol na jaso; z nje na v. strani zagledamo hribček s cerkvijo Marije Kraljice miru na Kureščku. Ob levi strani jase se v 10 min. spustimo v gozd in po kolovozu do gozdne ceste, ki pripelje z Mokreca in Krvave Peči. Po njej nadaljujemo zložno navzdol. Kmalu pridemo na obširne košenice. Po 10 min. nas kažipot, pritrjen na borovem drevesu, usmeri po travniku navzgor proti gozdnemu robu in ob njem mimo skupine smrek na travniku naravnost do asfaltirane ceste Ig–Rob; tudi do tja potrebujemo 10 min. Le nekaj korakov je po cesti navzgor do razpotja; desna cesta pelje v Rob in Zapotok, leva na Kurešček.

Hoja po precej ravni asfaltirani cesti ni dolgočasna; na desni strani je v gozdičkih veliko naselje počitniških hišic. Le 10 min. je do križišča cest: leva pelje na Golo, cesta naravnost na Visoko, desna na Kurešček. Makadamska cesta se precej strmo dviga po sv. pobočju Kureščka. Na ostrem ovinku zavijemo na bližnjico desno navzgor po borovem gozdu. Od križišča do Doma na Kureščku se povzpnemo v 15 min.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti

Vaši komentarji