Lokacija žiga

Žig TV je v skrinjici pri vhodu v Hribarjevo hišo pri mežnariji v bližini cerkve, Cesta na Urh 39, 1261 Ljubljana– Dobrunje.

Povezane trase

Opis kraja

SVETI URH, 341 m, je hribček nad Dobrunjami v s. delu Golovca. Hribček je dobil ime po cerkvi sv. Urha, ki stoji na njegovem temenu. Ta podružnična cerkev župnije sv. Lenarta v Sostrem je bila zgrajena v srednjem veku, po obnovi v baročnem slogu pa je bila leta 1728 znova posvečena. Leta 1947 je bila kot spomenik NOB nacionalizirana, leta 1994 pa jo je država vrnila župniji Sostro.

Urh je eden izmed najbolj tragičnih spominskih krajev iz obdobja NOB na Slovenskem. Tam je bila belogardistična postojanka. V kleti mežnarije so mučili pripadnike NOB in aktiviste OF. Na koncu ploščadi za cerkvijo sta grobnica in mogočen spomenik z reliefi ranjencev, beguncev, talcev in mučencev ter z bronastimi kipi, ki simbolizirajo zmago, osvoboditev in obnovo. V bližini spomenika raste lipa z železnim obročem, na katerega so privezovali žrtve ter jih mučili in stre1jali. V grobnici je pokopanih 123 žrtev belogardističnega nasilja na Urhu in 36 borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade, ki so skušali 18. septembra 1943 zavzeti belogardistično postojanko, a so jih Nemci pobili. V grobnici so pokopani tudi posmrtni ostanki narodnega heroja in pesnika Jožeta Moškriča (1902–1943), ki so ga kot borca NOV ranjenega ujeli belogardisti in ga umorili 13. februarja 1943 na Polici. Ploščad s spomenikom je oblikoval arhitekt Boris Kobe, kiparja Zdenko Kalin in Karel Putrih pa sta izdelala vse kipe in reliefe. Vsa bližnja okolica je urejena kot spominski park. Od leta 1955 do 1994 je bila v cerkvi sv. Urha muzejska zbirka o grozodejstvih na Urhu, ob denacionalizaciji cerkve pa je bilo vse gradivo preneseno v Mestni muzej v Ljubljani.

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine

Vaši komentarji