Lokacija žiga

Žig TV je v planinskem domu.

Povezane trase

Opis kraja

JANČE, 770 m, 28 preb. Razložena vasica leži na kopastem hrbtu Janškega hriba (792 m) v jz. delu Posavskega hribovja med dolinama reke Save na s. in potoka Besnica na j. strani. Središče vasi je pri župnijski cerkvi sv. Miklavža, zgrajeni leta 1796, in bližnjem planinskem domu. V bližini cerkve je kapela Marije Rožnovenske, ki so jo leta 1895, ko je močan potres zelo prizadel Ljubljano, postavili Ljubljančani, da bi jih Mati božja varovala pred takimi nesrečami. Epicenter tega potresa je bil prav na Jančah. Na j. pobočju Janškega hriba stoji velika stara kapela sv. Miklavža. V osnovni šoli se je pouk začel že leta 1875; do leta 1954 je potekal v župnišču, tedaj pa so ob cesti iz Gabrja na Janče zgradili novo šolsko poslopje, v katerem je zdaj podružnična šola osnovne šole Sostro. Prebivalci se preživljajo delno s kmetijstvom, delno pa so zaposleni v Ljubljani. Kraj sodi v dostavni okoliš pošte Ljubljana-Polje.

Janče so znana izletniška točka, mikavna zlasti spomladi in jeseni, ko dozorijo češnje in kostanj. Z Janškega hriba je prelep razgled na vse strani. Na s. zapirajo razgled Kamniško-Savinjske Alpe, v ospredju pa so gore in vrhovi Posavskega hribovja severno od Save: Murovica, Cicelj, Miklavž, Slivna, zadaj pa Zasavska sveta gora, Čemšeniška planina, Javor in Mrzlica. Proti v. vidimo Posavsko hribovje s Kumom, v bližini pa Prežganje. Na j. seže pogled do Gorjancev, Kočevskega roga, Snežnika, Nanosa in Krima. Na z. vidimo Ljubljansko kotlino z Ljubljano, Šmarno goro, Rašico, Polhograjsko hribovje z Grmado in Toščem, Škofjeloško hribovje z Blegošem, Ratitovec in Julijce s Triglavom. Sz. od Šmarne gore se kažejo Storžič, Kriška gora in Dobrča, zadaj pa greben Karavank od Košute do Kepe.

Vaščani Janč so po svoji narodni zavednosti znani še iz časa narodnostnih bojev. Ob propagandnem izletu članov nemškega Turnvereina iz Ljubljane so 23. maja 1869 na Jančah izbruhnili krvavi spopadi, ker so domačini iztrgali Nemcem njihovo zastavo, jo poteptali in izletnike nagnali z Janč. Sledilo je krvavo maščevanje avstrijskih oblasti, saj so te na Janče napotile celo orožnike in vojake. V spopadu z njimi je bil ubit Jakob Rode, veliko kmetov pa je bilo obsojenih na zaporne kazni.

Janče in okolica so prispevale svoj delež tudi med NOB. Od 18. do 22. maja 1942 so se borci 2. grupe odredov tam bojevali s približno 2000 nemškimi policisti in vojaki. V spopadih je bilo ubitih približno 70 Nemcev, prav toliko je bilo ranjenih, padlo pa je tudi 11 borcev NOV, med njimi narodni heroj Jože Kovačič. V spomin na te boje so leta 1977 na vzpetini pri planinskem domu postavili spomenik z verzi pesnika Ceneta Vipotnika:
»Naj svobodo ljudi,
naj čast, poštenje,
naj radostne pravice
žuborenje privablja
iz temin pojoča dlan.
Kar je velikega,
rodi trpljenje,
zbežite sence,
vzidi čisti dan!«

Na padle borce in žrtve fašizma z Janč spominja spominska plošča, vzidana v pročelje planinskega doma.

Na Jančah je imela sedež kurirska postaja TV-2, ki je bila ustanovljena oktobra 1943 in je delovala do marca 1945. Komandir postaje je bil Maks Menart - Karo. Kurirji so vzdrževali zveze s kurirskima postajama TV-3 nad Stično in TV-3a nad Krko ter prek aktivistov iz Sostrega in Kašlja tudi z Ljubljano. Ob nenadnem domobranskem vdoru na Janče je 19. februarja 1945 padel kurir Franc Smrekar, drugi so se rešili.

PLANINSKI DOM 2. GRUPE ODREDOV NA JANČAH, 792 m, stoji na z. robu naselja v bližini cerkve. Dom je leta 1959 zgradilo PD Litija, ki ga tudi upravlja. Večkrat so ga obnovili in posodobili. Odprt je vsak dan, razen ob torkih, od 8. do 22. ure. V šestih sobah je 21 postelj, na skupnih ležiščih pa 25 ležišč; voda kapnica, elektrika, telefon: 01/ 367 10 29. Do doma lahko pridemo tudi z ŽP Laze (2 h 15) in ŽP Jevnica (2 h), pripeljemo pa se lahko po lokalnih cestah iz Jevnice (8 km), Litije (15 km) in Srednje Besnice (4 km).

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine

Vaši komentarji