Išči po točkah

Začetek: Litija

Konec: Radeče (cerkev)

Razdalja: 37.1 km Čas hoje: 11 ur Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 237 m Litija

Ni opisa
7.2 km, 2 uri Litija - Smrtnica (razpotje)

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 232 m Smrtnica (razpotje)

Ni opisa
3.6 km, 1 ura Smrtnica (razpotje) - Renke

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 233 m Renke

Ni opisa
6.4 km, 1 ura 50 minut Renke - Zagorje ob Savi (Prusnik)

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 220 m Zagorje ob Savi (Prusnik)

Ni opisa
4.4 km, 1 ura 30 minut Zagorje ob Savi (Prusnik) - Završje

Opis:

Z ŽP Zagorje ob Savi (224 m) čez most prek Save in po cesti Ljubljana—Hrastnik proti Trbovljam, mimo odcepa ceste v Podkum, do ostankov nekdanje graščine Prusnik na travniku nad cesto. Tu zavije pot na desno v breg; po strmi gozdnati zasavski debri pridemo pri cerkvi sv. Mihaela v Završje. Po cesti proti v. do cestnega križišča, kjer se priključimo poti iz Trbovelj. lz Zagorja 1 h 30, iz Zagorja na Kum 3 h 30.

višina: 816 m Završje

Ni opisa
3.3 km, 1 ura 30 minut Završje - Kum (razpotje)

Opis:

Na cestnem križišču v Završju, kjer se združita poti iz Zagorja in Trbovelj, zavijemo proti j. v dolgo Čebulovo dolino med Lontovžem na v. in Kozlovo goro (1027 m) na z. Po cesti, potem po kolovozu, pridemo na preval Počivalnice (911 m), kjer se kolovoz prevesi v Gorenjo vas in Mali Kum; iz Završja 1 h. S prevala pot na levo in po z. gozdnatem pobočju Kuma navkreber proti vrhu; po 45 min se priključimo poti z Dobovca.

višina: 1160 m Kum (razpotje)

Ni opisa

Opis:

Do vrha je še 10 minut.

višina: 1210 m Planinski dom na Kumu
Vrh:

KUM, 1220 m, je najvišji vrh Posavskega hribovja; imenujejo ga tudi zasavski in dolenjski Triglav. Dviga se v litijski gorski gubi na desnem bregu Save. Tako kot vsa guba je zgrajen v nizkih legah iz skrilavcev, peščenjakov in konglomeratov, v višjih legah pa najprej iz temnejših dolomitov, potem iz triasnih apnencev. Precejšen del Kuma je pokrit s smrekovim in meša-nim gozdom, do višine okrog 800 m pa so večje in manjše terase z naselji, travniki in polji; najbolj znana naselja so Dobovec (674 m) in Župa (760 m) na s. , Ključevica (850 m) na v. ter Podkum (744 m) in Mali Kum (813 m) na j. strani. Malo pod vrhom je na s. strani obsežna travnata planota Lontovž s smučišči in smučarsko kočo. Na Kumu in njegovi okolici prevladuje srednjeevropska flora, na toplih legah pa najdemo tudi južnoevropsko in ilirsko rastlinstvo, npr. Hladnikov grintavec, ki raste le v sredogorju osrednje Slovenije in opojno zlatico, ki je značilna za pobočje Kuma nad Dobovcem. Na tem območju dobimo tudi nekatere alpske rastline, kakor nežni kamnokreč, dlakavi sleč in soško smiljko, kar je za to nadmorsko višino presenetljivo.
Kum ima dva neizrazita vrhova, ločena z malim sedlom. Na v. vrhu je stala cerkev sv. Jošta, ki so jo zgradili konec srednjega veka; leta 1961 so jo porušili in tam zgradili visok RTV in telekomunikacijski stolp ter upravno poslopje. Na z. vrhu stoji cerkev sv. Neže, ki je bila prav tako zgrajena konec srednjega veka; po požaru okoli leta 1600 so jo obnovili. Zanimivost cerkve je samostojno stoječi zvonik. Kum je bil vse od izgradnje obeh cerkva znana božja pot, še zdaj pa je znana »kumska nedelja«, t. j. zadnja nedelja v avgustu.


Planinska postojanka:

Planinski dom stoji tik pod zahodnim vrhom Kuma (1220 m), na južni strani cerkve sv. Neže, ki je bila zgrajena v srednjem veku, obnovljena pa po požaru okoli leta 1600. Na vzhodnem vrhu je stolp RTV s poslovnimi prostori. Začetki planinskega gospodarstva na Kumu segajo v leto 1928, ko je Posavska podružnica SPD opremila v mežnariji sobo za izletnike in planince. Po osvoboditvi je PD Trbovlje dobilo v last mežnarijo in njeno depandanso; obe zgradbi je obnovilo; 24. avgusta 1947 je neuradno, 5. septembra 1948 pa uradno odprlo Kočo na Kumu. Leta 1950 jo je prevzelo novoustanovljeno PD Kum Trbovlje, ki jo je v letih 1953 do 1958 adaptiralo in razširilo, v letih 1972/73 pa posodobilo in uredilo tudi depandanso. Leta 1952 so na Kum napeljali elektriko. V letih 1985 in 1986 so dom in depandanso popolnoma obnovili zunaj in znotraj, na novo opremili in napeljali telefon. Dom je stalno odprt, razen ob četrtkih.V dveh gostinskih prostorih je 70 sedežev, točilni pult; na terasi je 30 sedežev; v 14 sobah je 35 postelj, na skupnem ležišču pa 25 ležišč; WC in umivalnica s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, voda kapnica, elektrika, telefon.Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Še naprej strmo navzgor do cerkve in doma.

višina: 1093 m Podlečnik (razpotje)

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Po cesti gremo še 10 min do Bušča razloženem naselju Ključevica, kjer skrenemo levo na jv. pobočje Kuma. Nad potjo se dviguje vrh Ključevica (1026 m) s cerkvijo sv. Marije. Po strmini se pot zasuče proti j. , kjer se priključi poti iz Podkuma.

višina: 802 m Kovaček (razpotje)

Ni opisa
1.2 km, 20 minut Kovaček (razpotje) - Čimerno

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

V Čimernem si v cerkvi sv. Trojice lahko ogledamo ostanke fresk iz prve polovice 16. stoletja.

Pot nadaljujemo po cesti 15 min. proti z. do domačije Kovaček, kjer se pridruži pot iz Zidanega Mosta.

višina: 826 m Čimerno

Ni opisa
6.1 km, 1 ura 30 minut Čimerno - Svinjski rt

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 491 m Svinjski rt

Ni opisa
1.1 km, 20 minut Svinjski rt - Radeče (cerkev)

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 200 m Radeče (cerkev)

Ni opisa