Išči po točkah

Začetek: Sveti Urh

Konec: Pečar

Razdalja: 6 km Čas hoje: 1 ura 50 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 335 m Sveti Urh

SVETI URH, 341 m, je hribček nad Dobrunjami v s. delu Golovca. Hribček je dobil ime po cerkvi sv. Urha, ki stoji na njegovem temenu. Ta podružnična cerkev župnije sv. Lenarta v Sostrem je bila zgrajena v srednjem veku, po obnovi v baročnem slogu pa je bila leta 1728 znova posvečena. Leta 1947 je bila kot spomenik NOB nacionalizirana, leta 1994 pa jo je država vrnila župniji Sostro.

Urh je eden izmed najbolj tragičnih spominskih krajev iz obdobja NOB na Slovenskem. Tam je bila belogardistična postojanka. V kleti mežnarije so mučili pripadnike NOB in aktiviste OF. Na koncu ploščadi za cerkvijo sta grobnica in mogočen spomenik z reliefi ranjencev, beguncev, talcev in mučencev ter z bronastimi kipi, ki simbolizirajo zmago, osvoboditev in obnovo. V bližini spomenika raste lipa z železnim obročem, na katerega so privezovali žrtve ter jih mučili in stre1jali. V grobnici je pokopanih 123 žrtev belogardističnega nasilja na Urhu in 36 borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade, ki so skušali 18. septembra 1943 zavzeti belogardistično postojanko, a so jih Nemci pobili. V grobnici so pokopani tudi posmrtni ostanki narodnega heroja in pesnika Jožeta Moškriča (1902–1943), ki so ga kot borca NOV ranjenega ujeli belogardisti in ga umorili 13. februarja 1943 na Polici. Ploščad s spomenikom je oblikoval arhitekt Boris Kobe, kiparja Zdenko Kalin in Karel Putrih pa sta izdelala vse kipe in reliefe. Vsa bližnja okolica je urejena kot spominski park. Od leta 1955 do 1994 je bila v cerkvi sv. Urha muzejska zbirka o grozodejstvih na Urhu, ob denacionalizaciji cerkve pa je bilo vse gradivo preneseno v Mestni muzej v Ljubljani.


0.7 km, 10 minut Sveti Urh - Zadvor

Opis:

S hriba se po Cesti na Urh vrnemo do križišča z Dobrunjsko cesto.

višina: 281 m Zadvor

Ni opisa
5.3 km, 1 ura 40 minut Zadvor - Pečar

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

S prevala se ves čas spuščamo po ovinkasti cesti, ki nas po gozdnatem hrbtu pripelje na Ljubljansko polje. Večkrat skozi drevje opazimo v. del Ljubljane z Zalogom in Poljem. Po 25 min. od Pečarja pridemo iz gozda do krajevne table, ki nam pove, da smo že v Ljubljani. Od tod naprej dobi cesta ime Litijska cesta. Ob njej so že hiše, po večini nove. Pridemo v dolino potoka Betežica in kmalu v naselje Sostro, ki se je iz nekdaj kmečkega razvilo v lepo primestno naselje. Po Litijski cesti pridemo na križišče, na katerem zavijemo levo po Sostrski cesti do župnijske cerkve sv. Lenarta. Od Pečarja do cerkve smo hodili 45 minut. Do tja vozi iz Ljubljane avtobus mestnega potniškega prometa št. 13. Tik pred cerkvijo zavijemo desno po Cesti II. grupe odredov mimo pokopališča, osnovne šole in zadružnega doma. Ves čas imamo pred seboj hribček s cerkvijo sv. Urha. Po 20 min. od cerkve pridemo do razpotja in gremo nekaj korakov levo po Dobrunjski cesti do križišča.

višina: 459 m Pečar

Ni opisa