Išči po točkah

Začetek: Hrib-Loški potok

Konec: Nova Štifta

Razdalja: 9.7 km Čas hoje: 2 uri 50 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 771 m Hrib-Loški potok

HRIB-LOŠKI POTOK, 795 m, 353 preb., leži na dolinskem pragu med Retjiško in Travniško suho dolino ter na z. pobočju Martinovega vrha (944 m). Gručasto naselje je upravno, gospodarsko in kulturno središče občine Loški Potok, ki je bila znova ustanovljena leta 1995. Na razglednem griču Tabor (816 m) je zaselek Tabor z baročno župnijsko cerkvijo sv. Lenarta z letnico 1670 ter s cerkvijo sv. Barbare z letnico 1676 na pokopališču. Na griču so v 16. stol. zgradili utrjen tabor, v katerega so se zatekali pred turškimi napadi. V naselju so pošta, poslovalnica Nove Ljubljanske banke, osnovna šola, zdravstvena postaja, enota Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ljubljana, enota Gozdnega gospodarstva Kočevje, kmetijsko-gozdarska zadruga ter več trgovin in gostišč.

V naselju in celotni dolini Loškega potoka so se enote NOV večkrat spopadale z okupatorjem oz. njegovimi pomagači. Partizani so že 9. maja 1942 napadli karabinjersko postajo, 17. maja 1942 pa so po dveh dneh bojev prisilili k vdaji belogardiste, ki so se utaborili na Taboru. Med veliko roško ofenzivo poleti 1942 se je na Taboru utrdila italijanska vojska; 5. avgusta je ubila pet aktivistov OF, oktobra pa dva partizana. Med nemško ofenzivo novembra 1943 so Nemci odpeljali v internacijo veliko moških. Na pokopališču na Taboru je grobnica s spomenikom 15 neznanim padlim borcem ter 42 borcem in žrtvam fašizma iz tega kraja in bližnjih vasi.

Na Hrib-Loški Potok se je mogoče pripeljati tudi iz Sodražice (12 km), Nove vasi na Blokah (13 km) in iz Starega trga pri Ložu (11 km). Iz kraja so tudi redne avtobusne zveze z Ljubljano.


2.7 km, 50 minut Hrib-Loški potok - Lom (razpotje)

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Pridemo na rob obširne planine s stajo na desni strani ceste. Z jase pod Kaličnim vrhom je 1 h, do Loškega Potoka pa še 20 min. Ravna cesta teče čez travnike, potem pa se zložno vzpne na rob planote nad dolino Loškega potoka. Če se ozremo nazaj, vidimo obširno j. pobočje Travne gore, ki je po večini pokrito s planinskimi travniki. Z roba nad dolino že zagledamo naselje Hrib-Loški Potok. Asfaltirana cesta nas med hišami pripelje v središče naselja.

višina: 826 m Lom (razpotje)

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Po poti, ki je sprva precej ravna, potem pa se zložno dvigne po v. pobočju Kaličnega vrha (1117 m), smo v 15 min. na majhni jasi na jv. strani vrha. Po spodnjem robu jase gremo na levo proti debeli bukvi, na kateri je majhno znamenje s Križanim. Od tam pelje steza proti j. navzdol po travi med gozdnim drevjem. Kmalu smo na opuščenem travniškem kolovozu, po katerem se spuščamo še naprej. Nekdanje senožeti na višjih pobočjih gore zarašča gozd. Po 10 min. od znamenja pridemo na boljši gozdni kolovoz in po njem do lepih travnikov. Na j. strani zagledamo Racno goro in v daljavi Snežnik, na levi pa gozdnata prostranstva Velike in Goteniške gore. S travnikov pridemo v gozd, kolovoz postane slabša gozdna cesta, ki se še naprej spušča.

višina: 1003 m Kaličnji vrh (razpotje)

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Po cesti, ki se zložno vzpenja po kraškem svetu, poraslem z mešanim gozdom, pridemo v 20 min. do odcepa lepe poti na desno.

višina: 964 m Krajčev vrh (razpotje)

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Od Doma na Travni gori nadaljujemo TV proti Loškemu Potoku. Pri domu gremo mimo gospodarskih poslopij v gozd. Po ravnem gozdnem kolovozu kmalu pridemo na razpotje, na katerem zavijemo na levo mimo opremljenega prostora za piknik do gozdne ceste Travna gora–Jelenov Žleb–Loški Potok. Do ceste je 15 min.


Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Iz Nove Štifte na Travno goro nas bo spremljala Ribniška planinska pot. Od samostana gremo nekaj korakov po asfaltirani cesti do bližnjega razpotja, na katerem zavijemo po gozdni cesti na levo proti s. pobočju Travne gore. Kažipot nam pove, da je po cesti do Doma na Travni gori 5 km. Cesta je sprva ravna, potem pa se zložno vzpne po gozdu do kamnoloma in počitniške hišice. Nekoliko naprej se na desno odcepi dokaj strma pot, po kateri se vzpnemo do gozdne ceste. Iz Nove Štifte do tja je 30 minut. Prečkamo cesto, potem pa gremo spet navkreber po poti do 15 min. oddaljene gozdne ceste. Le par korakov po cesti na levo in že spet zavijemo na levo po gozdnem kolovozu. Po precej ravnem svetu kmalu pridemo na majhno jaso s kapelico in spomenikom v obliki Triglava s plamenico; na njem piše: »Večna slava in spomin padlim za svobodo. Z veliko petletno borbo ste nam postavili temelj bodočnosti. Tudi žrtve v tej gori darovale so življenja.« Pri kapelici gremo po kolovozu navzdol. Po 5 min. pridemo do ceste in velike jase, na kateri stoji Dom na Travni gori.

višina: 621 m Nova Štifta

NOVA ŠTIFTA, 622 m, 6 preb., je majhna vasica s frančiškanskim samostanom in veliko cerkvijo na planem hribu pod strmim gozdnatim pobočjem Travne gore. Vasica je znana po mogočni baročni cerkvi Marijinega vnebovzetja, ki je bila zgrajena od leta 1641 do 1671. Zunaj jo obdaja pokrit arkadni hodnik, znotraj pa se boči 20 m visoka kupola. V cerkvi so trije zlati oltarji, okrašena prižnica, v glavnem oltarju pa je veličastna podoba Marijinega vnebovzetja. Tik pod cerkvijo je kapela sv. Jožefa, ki jo je poslikal Matej Langus, ob njej pa partizanski grob. Ob samostanu rasteta velikanski lipi, stari več kot 350 let. Večja je visoka 25 m in obsega 815 cm; v njeni krošnji je utica, do katere vodijo stopnice. Pod lipo je miza s klopmi, na katerih lahko počivamo. Ob bližnjem razpotju je spomenik padlim borcem NOV.