Išči po točkah

Začetek: Vedenc (razpotje)

Konec: Sabotin

Razdalja: 13.5 km Čas hoje: 4 ure 30 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 0 m Vedenc (razpotje)

Ni opisa
1.5 km, 40 minut Vedenc (razpotje) - Vrtače

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 594 m Vrtače

Ni opisa

Opis:

V Vrtačah, do koder smo hodili slabo uro in pol, zavije cesta desno, naša pot pa pelje zložno čez poraščeno senožet do ceste Vrhovlje—Lig.

višina: 731 m Sv. Gemderca (razpotje)

Ni opisa

Opis:

Prečkamo cesto in se povzpnemo čez senožet na sleme, odkoder se odpre pogled proti hribovju v Beneški Sloveniji, Matajurju in Kaninu. Markirana, a slabo izhojena steza pripelje do cerkvice sv. Genderce. Od tod zavijemo po široki poti zložno čez senožeti na vrh Korade in do zavetišča tik pod vrhom. lz Plav 2 h.

višina: 811 m Korada
Vrh:

KORADA, 812 m, je najvišji vrh Kambreškega pogorja, dolgega gorskega hrbta med vzporednima dolinama Soče na v. in obmejne Idrije na z. , ki veže Brda na j. strani s Kolovratom v Matajurskem pogorju na s. Pogorje ima ime po razloženi vasi Kambreško v s. delu gorskega hrbta. Nekatere karte imenujejo pogorje tudi Kanalski Kolovrat po kraju Kanal v dolini Soče. Pogorje je zgrajeno iz eocenskih kamnin, fliša, lapornega apnenca, konglomerata in breče. Zgradba in geološki pasovi, ki se vlečejo od jv. proti sz., uvrščajo pogorje v Dinarsko gorstvo. Glavni hrbet in stranska slemena so s svojimi enakomernimi višinami okrog 650 m omogočila poselitev; tod je več hribovskih vasi in zaselkov, najbližje Koradi je Lig (608 m), največji kraj v pogorju, s slovečo cerkvijo Marijino Celje na vzpetini nad vasjo (677 m), ki jo lepo vidimo na s. delu hrbta. Na pogorju se zvrstijo listnati gozdovi in senožeti, na prisojnih legah tudi njive in sadovnjaki. Na območju Korade je veliko pravega kostanja. Na v. strani vrha Korade je stara cerkvica sv. Genderce.
S Korade je lep razgled. Proti v. se nad Soško dolino dviga Banjška planota, za njo se kažejo Trnovski gozd, Porezen in Blegoš; proti jv. sta v bližini Sabotin in Sveta gora (Skalnica) z mogočno baziliko, na j. pa Goriška Brda z vinogradi in sadovnjaki ter gručastimi naselji, naprej pa seže pogled prek Krasa do morja v Tržaškem zalivu; na z. se širi Furlanska ravnina, za njo so na obzorju Dolomiti; na s. je v bližini hribovita Beneška Slovenija, kjer vidimo na hribu Stara gora znameniti samostan, naprej pa so Matajur, Stol in vrhovi Kaninskega pogorja ter vzhodni del Julijcev s Krnom in Triglavom; v bližini vidimo hrbet Kambreškega pogorja z naseljem Lig.Ta odsek nima nobenega opisa.
Planinska postojanka:

Zavetišče stoji ob robu gozda na razglednem hrbtu severozahodno pod vrhom Korade, najvišjem vrhu v zaledju Goriških Brd med mejno reko Idrijo na zahodni in Sočo na vzhodni strani. Člani Planinske skupine Brda iz PD Nova Gorica so se leta 1983 odločili, da bodo na ostankih italijanske vojaške kaverne iz 1. svetovne vojne zgradili planinsko zavetišče. Leta 1984 so začeli z delom; očistili so kaverno, nad njo pa v naslednjih letih v skladu s finančnimi možnostmi in prostovoljnim delom pozidali zavetišče in ga postopoma opremili. Pred zavetiščem so očistili jamo, kjer so bili topovski podstavki ter jo uredili v prijeten, zavetrn kotiček za manjšo družbo, ki je s prav tako očiščenim rovom, zdaj hodnikom, povezan z zavetiščem. Zavetišče so slovesno odprli 25. avgusta 1991. Planinska skupina Brda je 28. februarja 1992 postala samostojno planinsko društvo. Zavetišče je odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih vse leto. V gostinskem prostoru je 26 sedežev, točilni pult; na skupnem ležišču je 20 ležišč; WC; voda kapnica; gostinski prostor je ogrevan s pečjo; agregat za elektriko; v izgradnji je električno omrežje.Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Na Vrhoveljskem prevalu (392 m) pri naselju Vrhovlje pri Kojskem, se od glavne ceste Plave—Dobrovo v Brdih odcepi lokalna cesta v Lig in na Kambreško ter v vasi v s. delu Goriških Brd; po njej gremo na Korado. Po 10 min zavije asfaltirana cesta na levo v Krasno, proti Koradi pa nadaljujemo po desni makadamski cesti. Zložno se dvigamo po pobočju gozdnatega Vrha (508 m) nad Goriškimi Brdi. Po 20 min se na levo odcepi stranska cesta v Slapnik in Nozno, naša pa se vzpne na razgledno sleme; na desni je globoko pod nami dolina Soče, pred nami Korada, na levi gričevnat svet z najbolj s. naselji Goriških Brd. Na slemenu se kmalu odcepi na levo stranska cesta po j. pobočju Korade v Senik, mi pa nadaljujemo po slemenu do parkirnega prostora, kjer se odcepi kolovoz proti Zavetišču na Koradi in lovski koči, na kar opozori kažipot. S prevala do sem je 1 h 25. Po nekaj min zavijemo s kolovoza desno navzgor (levo je lovska koča) po senožeti in bukovem gozdu do zavetišča. Z Vrhoveljskega prevala 1 h 45.

višina: 384 m Vrhovlje pri Kojskem

Ni opisa
3.8 km, 1 ura 10 minut Vrhovlje pri Kojskem - Sabotin

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 388 m Sabotin

Ni opisa
1.1 km, 30 minut Sabotin - Sabotin

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 501 m Sabotin

Ni opisa