Išči po točkah

Začetek: Golice

Konec: Dom na Menini planini

Razdalja: 6.9 km Čas hoje: 3 ure 30 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 567 m Golice

Ni opisa
6 km, 3 ure 10 minut Golice - Vivodnik

Opis:

lz vasi Golice (658 m) v Tuhinjski dolini. Z AP ob glavni cesti Kamnik—Vransko po bližnjici v vas. lz vasi po kolovozu, ki se vzpne po travnatem pobočju vrha Braslovka (869 m) ter naprej po travniku in gozdu na Veliko Polano, pašniški svet na j. pobočju Menine. Kolovoz se vzpenja večinoma po travnatem pobočju nad planino Oseki proti gozdnatemu Pečnemu griču (1403 m) in po njegovi z. strani pripelje na travnato planoto, nad katero se dviga Vivodnik. Povzpnemo se na vrh z razglednim stolpom.

višina: 1505 m Vivodnik
Vrh:

MENINA PLANINA je visoka kraška planota, ki jo prištevamo h Kamniškim in Savinjskim Alpam. Razprostira se med Gornjegrajsko kotlino na s. in Tuhinjsko dolino na j. ter od prelaza Črnivec (902 m) na z. do prevala Lipa (721 m) na v. Na Črnivcu se Menina navezuje na Veliko planino, prek Lipe pa se veže z Dobrovljami. Ime Menina izvira iz besede »Menihna« po menihih iz Gornjega Grada, ki jim je pripadala tudi Menina. Vršina planote meri po dolgem ok. 10, v širino pa ok. 5 km; višina se giblje med 1200 in 1500 m. Planota je zgrajena iz srednje in zgornjetriasnih apnencev in dolomitov, na s. pobočju je več krp vulkanskih sprimkov. Površje je razjedeno s kotliči, brezni in vrtačami. Precej strma pobočja so poraščena z iglastimi in mešanimi gozdovi, na planoti pa je precej planin (pašnikov), med njimi Globače, Gospodnja planina, Ravni, Travnik in Biba planina. Na Menini raste bogata alpska flora, med živalmi pa zasledimo srnjad, jelenjad, gamse in divje peteline.
Najvišji vrh je Vivodnik (1508 m), na njem je razgledni stolp, ki ga je postavilo PD Gornji Grad; od planinskega doma je oddaljen 15 min. Razgleden je tudi Goli vrh (1426 m) v. od planine Šavnice. Znana naravna znamenitost je ledena jama Jespa, 15 min ob. poti proti Gornjemu Gradu; to je okrog 20 m široko in približno toliko globoko kraško brezno, kjer se še poleti zadržuje sneg, v nadaljevanju jame pa tudi led. Druga naravna znamenitost je jezerce Biba na sredini poti med Domom na Menini in planšarijo na Bibi planini; v zadnjih letih se je precej zmanjšalo, dolgo je 50 m, široko 50 m in globoko 2 m. Leži v kotanji, voda je temne barve zaradi blata na dnu, vendar je čista.
Z razglednega stolpa na Vivodniku je obsežen razgled. Proti v. vidimo čez planoto Menine planine Dobrovlje, Paški Kozjak, Boč in Donačko goro. Na jv. strani se dviga Posavsko hribovje s Čemšeniško planino, Kumom, Mrzlico, Lisco in Bohorjem, naprej pa so Medvednica in Gorjanci. Na j. je v bližini hribovje Šipek med Tuhinjsko dolino in Črnim grabnom, na obzorju pa vidimo Snežnik, Javornike in Nanos. Najlepši je pogled proti z. , kjer so za Veliko planino vrhovi Kamniških in Savinjskih Alp, levo od njih pa Škofjeloško pogorje, Jelovica in Julijci s Triglavom. Od z. proti s. vidimo v bližini Kranjsko reber, Lepenatko in Veliki Rogac, naprej Olševo, Raduho in Peco, na s. nad Gornjo Savinjsko dolino Travnik, Komen, Smrekovec in Golte, potem pa Uršljo goro, Paški Kozjak in Pohorje.Opis:

Po s. strani sestopimo proti domu.

višina: 1470 m Vivodnik (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1455 m Dom na Menini planini
Planinska postojanka:

Dom stoji na travnati planoti Smrekovec v bližini Vivodnika, najvišjega vrha Menine planine. Savinjska podružnica SPD je že leta 1895 sklenila, da bo na Menini postavila Gornjegrajsko kočo; otvoritev je bila 21. julija 1898; leta 1920 je pogorela. Leta 1932 so gornjegrajski planinci preuredili v planinsko postojanko pastirsko kočo pod Vivodnikom in jo odprli 3. julija 1932; ob božiču 1937 je pogorela. Na ustanovnem občnem zboru PD Gornji Grad, 1. oktobra 1950, so sklenili, da bodo na Menini zgradili planinski dom; gradnjo so v glavnem dokončali leta 1955, dom pa so slovesno odprli 19. julija 1959. Leta 1970 so dom obnovili. Leta 1980 so začeli graditi depandanso "Pristava, hkrati pa so prenovili tudi dom; otvoritev je bila 28. avgusta 1983 ob 90-letnici Savinjske podružnice SPD. Dom je odprt od začetka junija do konca septembra, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.V gostinskem prostoru je 50 sedežev, točilni pult; v domu je v 7 sobah 25 postelj, na skupnem ležišču pa 50 ležišč; v depandansi so 4 dvoposteljne sobe s pomožnimi ležišči in kopalnico; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski in spalne prostore ogrevajo s centralno kurjavo; tekoča voda, elektrika. Leta 1999 so za čiščenje odpadnih voda iz koče s sredstvi bilateralnega sodelovanja med Republiko Avstrijo in Slovenijo pri koči zgradili tudi biološko rastlinsko čistilno napravo in fotovoltaični sistem za oskrbo koče z električnio energijo.