Išči po točkah

Začetek: Kobarid

Konec: Dom Petra Skalarja na Kaninu

Razdalja: 30.7 km Čas hoje: 11 ur 50 minut Zahtevnost: Zahtevna pot Označenost: Ni označeno!

Opis

višina: 234 m Kobarid

Ni opisa
14 km, 4 ure 10 minut Kobarid - Žaga

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 353 m Žaga

Ni opisa
1.4 km, 20 minut Žaga - Podčela (razpotje)

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 357 m Podčela (razpotje)

Ni opisa
5.8 km, 1 ura 40 minut Podčela (razpotje) - Bovec

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 460 m Bovec

Ni opisa
0.3 km, 10 minut Bovec - Kaninska vas

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 491 m Kaninska vas

Ni opisa
1.5 km, 30 minut Kaninska vas - Zavrzelno

Opis:

Bovec zapustimo po asfaltirani cesti proti Plužnam.

višina: 538 m Zavrzelno

Ni opisa

Opis:

Mimo odcepa kaninske ceste nekaj časa navzdol, nato desno po cesti do nekdanje mejne stražnice. Nad njo se začne markirana pot, ki nas povede pod žičnico strmo skozi gozd, kjer po dobri uri hoje iz Bovca dosežemo kaninsko cesto.

Markirana pot zavije na prvem levem ovinku v grapo in po strmem gozdu prekorači kaninsko cesto nad planino Na Pečeh. Nadaljujemo po gozdu navzgor do parkirnega prostora na ovinku ceste v Gozdec.

Smo na višini 1100 m, do sem iz Bovca 2 h, z vozilom 10 km.

višina: 1078 m Cesta v Gozdec

Ni opisa

Opis:

Slikovita pot nas povede naravnost navzgor pod strmimi stenami Velikega Skednja. Ko se od njega nekoliko oddaljimo, nas markacije usmerijo desno na ožjo stezo, ki kmalu doseže opuščeno planino Gozdec (1300 m) in gozdno mejo. S planine navzgor mimo studenca (1450 m) (v okolici raste izjemna flora) dosežemo v dobri uri pogorišče stare koče Petra Skalarja na robu Kaninskih podov (1814 m. Od tod pelje pot po j. pobočju kraške doline; v 30 min. pridemo do razpotja.


Opis:

Prekoračimo kotanjo in čez plitko sedlo med Malo in Veliko Gnilo Glavo dosežemo obširne plate pod Konjcem in kmalu tudi naš cilj.

Opomba urednika: povratna informacija enega od uporabnikov portala nakazuje, da je ta pot morda zarisana napačno oziroma sploh ne obstaja. Velja posebna previdnost!

Planinska postojanka:

Dom stoji na sedlu pod Konjcem (2287 m) v Kaninski skupini Zahodnih Julijskih Alp, ki delno leži na našem ozemlju. Prvo postojanko na tem območju je leta 1895 postavila na Kaninskih podih pod Krliščem Jadranska podružnica Nemško-avstrijskega planinskega društva iz Gorice. Med 1. svetovno vojno je bila poškodovana; leta 1922 jo je obnovil CAI (Club Alpino italiano) iz Trsta, ki jo je leta 1936 tudi povečal in prenovil. Po 2. svetovni vojni so jo v slabem stanju prevzeli bovški planinci, ki so jo temeljito obnovili, odprli pa so jo 24. avgusta 1952; poimenovali so jo po revolucionarju Ferdu Kravanji-Petru Skalarju (1911-1944) iz Čezsoče. Koča je 1. januarja 1972 pogorela. Že naslednje leto so začeli na novi lokaciji graditi večjo postojanko; zaradi finančnih težav so jo gradili 10 let; Dom Petra Skalarja so slovesno odprli 2. oktobra 1983 ob 90-letnici ustanovitve SPD.Dom je odprt od julija do konca prvega tedna v septembru ob sobotah, nedeljah in praznikih, razen če žičnica ne vozi. Za skupine najmanj 10 oseb ga odprejo po dogovoru tudi izven tega časa.V gostinskem prostoru je 80 sedežev, točilni pult; v 8 sobah je 42 postelj, na skupnem ležišču pa 40 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski in spalne prostore ogrevajo s pečmi; voda kapnica, agregat in fotovoltaični sistem za elektriko.