Išči po točkah

Začetek: Rombon

Konec: Bovec

Razdalja: 6.9 km Čas hoje: 1 ura 55 minut Zahtevnost: Zahtevna pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 2207 m Rombon
Vrh:

ROMBON ali VELIKI VRH, 2208 m, je najvišji vrh v stranskem grebenu Kaninskega pogorja, ki se od glavnega grebena odcepi na Črnelski špici. Z imenom Rombon poimenujemo celotno veliko gorsko gmoto na s. strani Bovške kotline. Greben, ki veže Rombon s Črnelsko špico, so Ribežni; nad precej enakomerno višino okrog 1900 m se najvišje dvigneta Vrhpolic (2105 m) v bližini Rombona in Vrh Ribežnov (2024 m) blizu glavnega grebena. S. stene Rombona in Ribežnov strmo padajo v dolino Možnice, pritoka reke Koritnice. V. pobočja Rombona, spodaj porasla z gozdom, se izredno strmo dvigajo nad tesnijo Koritnice pri Klužah. J. pobočja nad Bovško kotlino so zložnejša in tudi najlažja za pristop. Rombon je v celoti v naši državi.

Prek Rombona je v letih 1915-1917 potekala soška fronta. Tod je imela avstrijska vojska močne utrdbe. Še danes zasledimo ostanke utrdb, rovov, strelskih jarkov, zgradb in vojaških poti. Na Starem Utru nad planino Goričico so v skalah vidni zidovi vojaške bolnišnice. Od trdnjave v Klužah je bila speljana žičnica skoraj do vrha, iz Kluž so po izredno strmi poti oskrbovali vojake. Na te žalostne čase spominja razpadajoči spomenik na Čukli (1767 m).

Več podatkov o Kaninskem pogorju je v opisu Velikega Kanina.
Z osamljenega Rombona na v. strani pogorja je zelo lep razgled, zlasti na bližnjo okolico. Na sv. vidimo dolino Koritnice in Mangrtsko pogorje nad njo ter dolino Bavšice z Bavškim Grintavcem in dolgim grebenom Loške stene med dolinama, naprej pa se kaže Jalovec. Pogled se od Jalovcaproti j. sprehodi po vrhovih in grebenih vzhodnih Julijcev od Triglava do Krna. Na j. leži Bovška kotlina s podolgovatim Polovnikom v velikem kolenu Soče ter malo naprej pogorje Stola in Matajur. Na z. strani se v bližini vleče glavni greben Kaninskega pogorja, od Bab nad dolino Učje do Jerebice nad Možnico med grebenom in Rombonom pa so obširni kraški podi.


1.6 km, 35 minut Rombon - Čukla

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

S Čukle navkreber po dolgem strelskem jarku mimo vojaških kavern do roba konte Naklo in po strmem gruščnatem žlebu na škrbino v Rombonovem j. grebenu; od tod po zložnem slemenu na vrh.

višina: 1755 m Čukla

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Malo nad kočo je razpotje: leva pot pelje skozi Rupo na Veliko Črnelsko špico, desna na Rombon. Po strmini se pot vzpne na teraso Staro Utro, kjer so v skalah zidovi vojaške bolnišnice iz prve svet. vojne. Pot se vzpenja po kraškem svetu in čez uro pripelje na kopasto Čuklo z razpadajočim spomenikom.


Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Od tod po še vedno precej strmi, potem položnejši poti, ki se v zavojih vzpenja po goličavi in po dobrih dveh urah iz Bovca pripelje na opuščeno planino Goričico (1336 m), kjer stoji lovska koča.

višina: 1063 m Na vrh robu

Ni opisa
2.1 km, 30 minut Na vrh robu - Kaninska vas

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

V Kaninski vasi s ceste zavijemo skozi gozd in čez pašnike ter mimo nekaj domačij do ceste, kjer je domačija pri Zajcu in korito s tekočo vodo. Naprej ni več vode. lz Bovca 30 min. Nadaljujemo po precej strmi poti do Na vrh robu.

višina: 491 m Kaninska vas

Ni opisa
0.3 km, 0 minut Kaninska vas - Bovec

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 460 m Bovec

Ni opisa