Išči po točkah

Začetek: Mačji kot (razpotje)

Konec: Dolski maj

Razdalja: 5.1 km Čas hoje: 2 uri Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 540 m Mačji kot (razpotje)

Ni opisa
2.4 km, 1 ura 10 minut Mačji kot (razpotje) - Predmeja (V grapi)

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 880 m Predmeja (V grapi)

Predmeja, 848 m, 363 preb., je razloženo naselje, razpotegnjeno 3 km v dolžino in 1 km v širino ob regionalni cesti Col—Lokve. Ime kraja je nastalo iz besede »meja«, kot domačini imenujejo gozd; Predmeja je torej kraj pred gozdom. Na Predmeji, ki stoji ob robu Trnovske planote, večkrat piha močna burja; zato so gradili hiše v zavetnih legah. Naselje ima kar devet zaselkov. V središču kraja je velika stavba, nekdanji hotel, v kateri sta trgovina in gostišče. Na bližnji vzepiti stoji nova cerkvica sv. Družine. Nad zaselkom Dolina, 10 min od gostilne proti Colu, je grobnica s spomenikom; v njej je pokopanih 367 borcev NOV, padlih na tem območju.Opis:

Z razpotja gremo po asfaltirani cesti zložno navkreber proti Predmeji. Ko se odpre razgled na južne strmine Trnovskega gozda nad Vipavsko dolino, zagledamo na desni strani ceste visok kip matere Gorjanke, delo kiparja Zmaga Posege. Kip so odkrili leta 2001 ob 400-letnici naselitve Gore, planote nad Vipavsko dolino. Spomenik priča o težavnem življenju Gorjanov, ki kljub slabim življenjskim razmeram vztrajajo na planoti.

višina: 887 m Na Hribu

Ni opisa
2 km, 40 minut Na Hribu - Dolski maj

Opis:

Od ceste se desno odcepi pot »Po robu«, ki je razgledna in pelje ves čas po robu na j. strani planote Trnovskega gozda, s katerega vidimo Vipavsko dolino, Kras in vse do morja. Pot je speljana vse do Cola po zmerno valovitem kraškem svetu po travnikih, gozdovih, med nizkim grmovjem, po skalnatih grebenih in tudi mimo samotnih kmetij. Kljub temu, da je večinoma speljana blizu roba, hoja ni nevarna, le ponekod je treba malo popaziti na kraškem kamnitem svetu. Opozoriti pa je treba na številne žice električnih pastirjev, ki so speljane nizko nad potjo. Hojo po tej poti priporočamo zlasti spomladi in jeseni.

Z asfaltne ceste zavijemo na desno po robu planote, imenovanem Gore, ki je skupno ime za skalni rob na j. strani Predmeje in Otlice, saj se iz doline vidi kot prava gora. Pred seboj vidimo nekaj hiš naselja Predmeja, na desni pa Vipavsko dolino. Tik pod robom je znamenit Mačji kot, kjer »ima burja mlade«. Po 20 min pridemo na vrh Orlica (861 m) z navpično steno, ki pada proti dolini Lokavščka; na s. strani je v bližini nekaj hiš Predmeje. Z Orlice se rahlo spuščamo ob robu planote, potem pa se nekaj časa zložno dvigamo po travnatem pobočju vrha Štumbro (959 m) na s. strani poti (tu se pridruži TV s Predmeje).

višina: 856 m Dolski maj

Ni opisa