Išči po točkah

Začetek: Ojstrica (razpotje)

Konec: Ojstrica (razpotje)

Razdalja: 13.5 km Čas hoje: 5 ur 20 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 399 m Ojstrica (razpotje)

Ni opisa
1.6 km, 1 ura 20 minut Loke - Krvavica

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 905 m Krvavica

Ni opisa
0.3 km, 10 minut Krvavica - Krvavica (razpotje)

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 793 m Krvavica (razpotje)

Ni opisa
1.4 km, 40 minut Krvavica (razpotje) - Gunetova glava

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 923 m Gunetova glava

Ni opisa
1.8 km, 1 ura Gunetova glava - Črni vrh

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Steza gre naprej po robu, nekaj časa po gozdnati notranji strani, nekaj časa po zunanji, tik nad strmino. Večkrat se odpre lep pogled na hribe in ozke doline revirjev proti Savi in Kumu. Po ozkem robu moramo hoditi previdno, zlasti na zunanji strani nad strmim travnatim pobočjem. Po približno 15 min. od razpotja se pot z roba obrne na v. pobočje in se zelo strmo spusti po bukovem gozdu. Če je mokro, bodite previdni! Kmalu se obrne na greben, ki se vleče proti sv., in postane kamnita. To smer zapustimo po 5 min., pot se obrne proti jv. in jasi, ki jo opazimo skozi drevje. Po 50 min. od planinskega doma pridemo na gozdno cesto, ki se sprva zložno, potem pa precej strmo spusti proti jv. in Kumu, ki ga vidimo na obzorju. Po 10 min. smo na travniku; po stezi mimo lesenega križa se spustimo na preval med Savinjsko dolino na s. in Trboveljsko kotlino na j. strani. Na s. strani se v bližini dviga skalnata, kopasta Krvavica (909 m), desno ob njej Brložen (851 m), na s. pa se širi Savinjska dolina s Taborom, Polzelo in drugimi kraji.

Na prevalu stopimo na gozdno cesto; kažipot na smreki nam pokaže smer proti Vrhem in Sveti planini.

višina: 1203 m Črni vrh

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

TV-pot proti Vrhem začnemo skupaj z ZPP na v. strani planinskega doma. Po nekaj korakih stopimo na rob planote nad strmimi j. pobočji. Po stezi tik ob robu, na notranji strani poraslem z redkim bukovim gozdom, pridemo v 15 min. do radioamaterske hišice in spominskega znamenja tik pod Črnim vrhom. Pomnik nas opomni, da je bila od 1934 do 1943 tam Tinetova koča, poimenovana po zaslužnem planincu Tinetu Čoparju (1913–1945). Nekaj korakov naprej je razpotje, na katerem se z leve priključi Savinjska pot z Vranskega. Na bukvi ob razpotju je skrinjica PD Vransko z žigom Savinjske poti.

Planinska postojanka:

Dom stoji pod vrhom Čemšeniške ali Velike planine. Prvo zavetišče so leta 1932 postavili študenti-planinci, blizu njega pa leta 1936 delavci-planinci leseno kočo, ki so jo imenovali Tinetova koča po zaslužnem planincu Tinetu Čoparju (1913-1945). Med vojno sta bili obe postojanki požgani. Člani planinske sekcije Kotredež PD Zagorje ob Savi so postavili in 26. avgusta 1950 odprli leseno kočo, zraven nje pa leta 1954 še manjšo leseno depandanso. Zaradi dotrajanosti stare koče in vedno večjega obiska je PD Zagorje zgradilo in 24. junija 1973 odprlo nov dom in ga poimenovalo po dr. Francu Golobu (1913-1971), predsedniku PD Zagorje od leta 1945 do smrti. Leta 1983 so s prizidkom dom še povečali. Dom je odprt od 1. maja do 30. septembra, razen ob ponedeljkih, od 1. oktobra do 30. aprila pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih. V dveh gostinskih prostorih je 60 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 50 sedežev; v 4 sobah je 16 postelj, na skupnem ležišču pa 16 ležišč; WC, umivalnica; gostinska prostora ogrevajo s pečmi, voda kapnica, elektrika, telefon, tovorna žičnica.Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Po nekaj korakih stopimo na gozdni kolovoz, ki nas zložno pripelje na rob, od koder se odpre pogled na Šentgotard in Trojane ter na pobočja nad Limovskim grabnom z razloženim naseljem Limovce. Kolovoz se z roba spusti po j. pobočju Tolstega vrha (1173 m), mimo spomenika Revirski četi k planinskemu domu. Od razpotja je 20 min.

višina: 1137 m Črni vrh (razpotje)

Ni opisa
2.6 km, 30 minut Črni vrh (razpotje) - Presedlje

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Nasproti kapelice zavijemo po travnatem kolovozu proti gozdnatemu pobočju Velike planine. Po nekaj minutah je razpotje, pot nadaljujemo po spodnji poti. Kmalu pridemo do stare bukve in gozda, pri katerem se kolovoz konča. Nadaljujemo po stezi, ki se v osmih zavojih zložno vzpne po pobočju, poraslem sprva z mešanim, potem pa iglastim gozdom. Po 20 min. smo na prvem zavoju (826 m). Steza pripelje na gozdno cesto; po njej naredimo nekaj korakov desno, potem pa zavijemo po stezi navzgor. Po 15 min. smo na drugem zavoju (921 m), po 10 min. na tretjem (994 m), spet po 10 min. pa že na četrtem (1030 m). Potem je razdalja med zavoji krajša, na pobočju pa je že več iglavcev. Po 5 min. pridemo na peti zavoj (1064 m), steza postane boljša in nas popelje po mladem smrekovem gozdu. Razdaljo med petim in šestim zavojem (1084 m) prehodimo v 5 min., nekaj manj pa je do sedmega zavoja (1112 m). Ko po 5 min. pridemo na osmi zavoj (1140 m) in do mladega bukovega gozda, smo na razpotju: levo gre pot na Črni vrh, desno k planinskemu domu.

višina: 741 m Presedlje

Ni opisa
2.5 km, 40 minut Presedlje - Stari grad

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 627 m Stari grad

Ni opisa
1 km, 20 minut Stari grad - Ojstrica (razpotje)

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 399 m Ojstrica (razpotje)

Ni opisa