Išči po točkah

Splošne informacije

Datum28. 07. 2015
RelacijaZačetek: Studenice
Konec: Studenice
ČasOd 20:18 do 20:57
Skupno: 40 min
Tehnične
podrobnosti
Višinska razlika: 112 m
Najnižja točka: 259 m
Najvišja točka: 371 m
Razdalja: 3.4 km
Skupna dolžina vzpona: 1.7 km
Skupna dolžina spusta: 1.7 km
Nadmorska višina štarta: 259 m
Nadmorska višina cilja: 259 m
Skupna pridobljena nadmorska višina: 214 m
Kratek opis poti
Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju. Levo se odcepi tudi pot na Studeniški grad, višje in kmalu ponovno levo ob poti manjši potoček, kjer teče voda v lesenem žlebu. V nadaljevanju desno ob poti vstop skozi železna vrata, staro nunsko pokopališče dominikank in magdalenk, ki so skozi burna stoletja zaznamovale zgodovino Studenic. V nadaljevanju levo ob poti kamnito-lesen vodnjak in pa ostanek železobetonskega skeleta kamnoloma. Nekje edini ,,tujek,, ki pa se je nekako vklopil v okolje. Še nekaj korakov in izvir/izviri potoka bolj ali manj bogati z vodo. Svet višje je tipično nekje podoben kraškemu, apnenčast svet in njihova vodnatost je odvisna od padavin, taljenja snega. Nekaj klopi v oazi tišine, miru in manjša lesena brv za prečenje potoka ob višjem vodostaju.
Po kratkem ogledu nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo desno, levo vodi cesta višje v svet Boča, Donačke gore...
Po dobro utrjeni gozdni cesti v objemu listnatega gozda, ki se položi nadaljujemo v smeri cilja. Kmalu dosežemo planjavo Pritensko, desno od poti vinogradi in tudi lep pogled navzdol na Studenice, Makole...levo ob poti je manjše skladišče lovcev LD Poljčane.
Višina točke Pritensko je 365 metrov. Pot meri v dolžino 1700 metrov in ima +110 pozitivnih višinskih metrov in -10 negativnih višinskih metrov.
Razmere, dogodki
Po nekaj dnevih padavin pot razmočena...delno blatna.
IzvozIzvozi GPX

Fotografije

Trenutno ta pot ne vsebuje nobene fotografije.

Višinski profil in zemljevid poti

Sloji
PotiFotografijeTočkeOdsekiPlaninske potiPlastnice